AJAX vs FLASH

Web 2.0

AJAX vs FLASH

EntradaAutor: gitomer Data: dt. juny 13, 2006 4:14 pm

Hola he trobat aquest recent article molt ben explicat sobre el AJAX

http://www.maestrosdelweb.com/editorial/ajax/

Aqui llenço la pregunta: De les possibilitats que promet AJAX, hi ha alguna cosa que no es pugui fer amb Flash?

Per cert, molt bons els darrers treballs de weke i AquiBcn com sempre ;-) ;-)
Avatar de l’usuari
gitomer
pingu expert
pingu expert
 
Entrades: 123
Membre des de: dv. des. 30, 2005 8:32 pm
Ubicació: Cubelles

EntradaAutor: aquibcn Data: dt. juny 13, 2006 11:54 pm

Hola killershark,

L'altre dia em vaig acostar a una sessió que van fer sobre AJAX i usabilitat web a l'Internet Global Congress (IGC).

I em va resultar força interessant. Abans d'anar-hi pensava el mateix que tu... Tot això es pot fer en flash.

Vaig anar a la xerrada pq tots els projectes que començo ara els plantejo amb el tema de l'accessibilitat com a premisa imprescindible. Tema de maquetar amb xhtml i css i no amb table > table > table > etc... separar tot el que és la part gràfica de la part estrictament del contingut i que qualsevols usport, ja sigui pc, movil, tv, impressio, etc, mostri perfectament el contingut amb un cert ordre.

I és clar, quan es tracta d'accessibilitat, el flash dona problemes... No tothom té instal.lat el plug-in, o no tothom té la mateixa versió, o no tothom hi pot veure i per tant redueix bastant les opcions.

Aquí entra l'Ajax. L'ajax no és més que DHTML.
Les típiques funcions que feiem servir als principis d'internet però que van deixar d'utilitzar perque explorer funcionava d'una manera i netscape d'una altra i haviem de tenir en compte cinquantamil detalls que feien la punyeta. I va néixer flash sol.lucionant els problemes... : )

Ara, amb els estandards ben marcats (encara que microsoft s'en passi uns quants pel forro) la cosa canvia. Ara és quan fer servir Ajax "té més ventatges que abans". Tot i que encara no sé si dir més que el flash. Suposo que s'ha de saber què es vol i com es vol, què necessita l'usuari i quin tipus d'usuari tenim, etc...

La xerrada parlava, més que res de la usabilitat i de com plantejar un projecte amb ajax, però usant aquesta tecnologia amb seny. És a dir, està bé fer un menú dinàmic amb javascript i XML, però no cal fer passar 30.000 imatges volant per la pantalla, o fer un menú mega galàctic que l'usuari al cap i ala fi no sap com funciona.

Ajax està bé sí, però és el de sempre... s'ha de saber aplicar amb coherència.

Estic preparant la nova versió d'aquibcn (ja tinc el disseny) en la qual hi ha una sección de blog on intentaré actualitzar setmanalment amb articles del tema, tutorials i enllaços a webs que trobo molt interessants.....

Crec que és un tema força interessant que mereix un forum a part : )

Seguirem xerrant del tema, segur ;-)
Avatar de l’usuari
aquibcn
pingu expert
pingu expert
 
Entrades: 237
Membre des de: dv. jul. 04, 2003 9:42 am
Ubicació: Barcelona

EntradaAutor: judith Data: dv. juny 16, 2006 4:58 pm

Hola a tots!!!

Mireu que he trobat, he vist que estaveu parlant de ajax, i aqui teniu un "tutorial" que crec que pot ser pràctic. Jo també li donaré una ullada, a veure si així entenc que és aquest nou concepte
http://www.cristalab.com/tutoriales/162 ... t-and-xml- ;-)
Avatar de l’usuari
judith
pingu expert
pingu expert
 
Entrades: 227
Membre des de: dt. març 04, 2003 6:33 pm

EntradaAutor: judith Data: dv. juny 16, 2006 5:00 pm

i aqui un altre pels que treballeu amb PHP

http://www.cristalab.com/tutoriales/165 ... ormularios
Saludines
Avatar de l’usuari
judith
pingu expert
pingu expert
 
Entrades: 227
Membre des de: dt. març 04, 2003 6:33 pm

hola ortodoxos

EntradaAutor: gitomer Data: dc. juny 28, 2006 6:57 pm

Vaig anar a la xerrada pq tots els projectes que començo ara els plantejo amb el tema de l'accessibilitat com a premisa imprescindible. Tema de maquetar amb xhtml i css i no amb table > table > table > etc... separar tot el que és la part gràfica de la part estrictament del contingut i que qualsevols usport, ja sigui pc, movil, tv, impressio, etc, mostri perfectament el contingut amb un cert ordre.


Hola aquibcn et referies a lo que expliquen a:

http://www.w3.org/TR/2006/CR-mobile-bp-20060627/ ?

Explica, explica,... ;-)
Live Full, Die Empty—Take risks. If you are not willing to risk you cannot grow. If you cannot grow you cannot become your best. If you cannot become your best you cannot become happy. And if you cannot be happy, what else is there?
Avatar de l’usuari
gitomer
pingu expert
pingu expert
 
Entrades: 123
Membre des de: dv. des. 30, 2005 8:32 pm
Ubicació: Cubelles

EntradaAutor: aquibcn Data: dc. juny 28, 2006 8:46 pm

Hola Killershark

Tot va començar quan haviem de fer una proposta de web per a la ONCE.
La once, la majoria de visites que reb és de públic amb algún tipus de discapacitat. La majoria d'ells visual, i es veuen amb l'obligació de navegar per internet amb un navegador que va "llegint en veu alta" els continguts de la pàgina.

Gent que no hi veu, gent que no distingeix segons quins colors, gent que només veu en blan i negre, gent que necessita ampliar el tamany del texte perque hi veu poc, gent que està perfectament de salut però que té un ordinador anticuat i té configurat el seu explorador per no mostrar imatges, o gent que simplement prefereix navegar i llegir la informació i passar completament del disseny..... Doncs bé, si vas sumant, veuràs que hi ha un gran grup de gent que no accedeix a la teva web. Als teus serveis, als teus productes... en definitiva, gent que no et trucarà per comprar-te tal producte o tal altre, perquè simplement, quan entra en la teva web és el kaos. I aquí perds visites, perds l'interés de la gent i en definitiva, si estàs venent, perds calers.

I la solució és "fàcil". Es tracta de maquetar les pàgines web tenint en compte la funcionalitat bàsica o primaria de totes les etiquetes del codi HTML.
El més evident i en el que més errors hem comès tots és l'element TABLE.
L'element table es va crear per ordenar dades tabulars com per exemple una classificació de futbol, una llista de productes amb les seves referències i preus, etc... i no per a situar els diferent elements a la pantalla.
I tots, tots, tots, tots, hem comès el mateix error.... maquetar amb taules per tal de que aquella imatge es situi a la dreta de la pantalla i per tal de que el que sigui tingui una distancia X respecte algun altre element.
I feiem servir les taules una dins l'altre per aconseguir en HTML el disseny que teniem al photoshop. (per dir algo)...

I clar... resulta que volem arribar a quans més mitjans millor, a quans més usuaris millor, i quanta més gent vegi la nostra pàgina millor per nosaltres... I què hem de fer.... maquetar la mateixa pàgina, amb exactament el mateix contingut infinitat de vegades per tal que a l'imprimir surti tot ordenadet, si algú navega imatges també, si algú entra desde el seu mòbil, ja ens ha fotut, si algú amplia el texte, EP!!, que aquesta taula es belluga, if noseque tal i si no table table table.....
Un kaos!!

Sol.lució

Maquetar fent servir les etiquetes com cal.
Per posicionar un element per exemple un DIV, per un menú LI, per un encapçalament H1, per canviar el color de fons del menú, de la lletra, del link del menú, per col.locar-ho tot al seu lloc: CSS

I què tenim. Tenim una pàgina HTML. Només una amb el contingut. I una altra, o tantes com vulguem (CSS) per donar-li color, posició, tamany, en definitiva, el disseny....

Diferents dissenys per diferents dispositius, mateix contingut?
Mateix HTML diferents CSS.

Explicat així sembla evident, però l'altra història es posar-se mans a la obra..... (Microsoft, amb el seu navegador Explorer veureu que dona bastant pel cul).....

Quins estils suporten els navegadors i quins no? I perque DIV i no LAYER, o perquè H1 i no STRONG? Doncs per això està el W3C, per decidir quins són els estandards i sobretot per fer-los complir.

I rebuscant rebuscant he anat trobant un munt de tutorials, debats, forums, etc.... que parlen del tema..... I parlen molt de Flash Vs Ajax. Perque si fem un menú en flash quanta gent no el veurà i no podrà nevegar per la nostra web? I si fem un formulari interactiu en flash que carrega XML i mostra unes dades, quanta gent no veurà aquesta informació? I si ho troba a la competència fet en Ajax (HTML Javascript CSS) on es quedarà i on anirà el següen dia que necessiti més dades? A la competència.... és evident.

I per això vaig anar a les xerrades que feien de l'ajax. Però com sol passar a aquestes xerrades et diuen el perquè fer servir ajax, però no com es fa servir, per això et donen un catàleg amb uns horaris de cursos que implanten i que els omplirà les butxaques..... els que no volem pagar, hem de tirar de tutorials on line.

Us passo diferents links molt interessants del tema accessibilitat web, HTML, CSS, Ajax i tot el que vaig veient.....

http://www.lacoctelera.com/gigo/post/20 ... sin-tablas (article molt interessant)
http://www.hellogoogle.com/servicios/gu ... acion_html (pautes a seguir)
http://www.tierradenomadas.com/tw004.phtml (errors comuns dels maquetadors web)
http://www.quirksmode.org/ (molt bona pàgina amb infinitat de problemes resolts i exemples)
http://css.maxdesign.com.au/index.htm (molt bona pàgina amb milers d'exemple de llistes)
http://www.disenorama.com/ (d'aquí trec infinitat d'informació, links interessants com els que us acabo de passar, exemples, etc... molt bona)

Com deia al missatge anterior estic preparant-me la nova web on tinc pensat posar tutorials, links d'interès, exemples de tot plegat, etc...... però veig que trigaré en anar publicant pq darrerament estic bastant enfeinat.....

Espero no haver donat gaire la pallissa.... aprofitant que els administradors els agrada això de bellugar missatges d'aquí cap allà, plantejo crear un nou subfòrum HTML i CSS..... :o--o:

Apa doncs.... a currar! ;-)
Avatar de l’usuari
aquibcn
pingu expert
pingu expert
 
Entrades: 237
Membre des de: dv. jul. 04, 2003 9:42 am
Ubicació: Barcelona

EntradaAutor: judith Data: dc. juny 28, 2006 9:11 pm

Molt ben documentat!!

Està clar que ens hem d'actualitzar amb el tema dels CSS, si no d'aqui un temps veurem que ha evolucionat molt la cosa i no sabrem com enterar-nos de tot. >I:!< >I:!<

Ai això del reciclatge...
Avatar de l’usuari
judith
pingu expert
pingu expert
 
Entrades: 227
Membre des de: dt. març 04, 2003 6:33 pm


Torna a: Javascript, DHTML, AJAX i XML

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

cron